YB ceo set

 

Preševo, 16. decembar 2016. – U prostorijama Kancelarija za mlade  u Preševu i Vranju održan je speed-dating mladih, no nije reč o zaljubljenima, već o nezaposlenima.

Mladi aktivisti i aktivistkinje, koji su kroz program “Znanjem i proaktivnošću mladih do novih radnih mesta”   naučili kako da pišu predloge projekta za nacionalne i fondove EU, fokusirajući se na sredstva namenjene preduzetništvu i razvoju poslovanja preduzeća, ulogu mladih u lokalnom razvoju, PR  i poslovnu komunikaciju, upotrebu novih tehnologija u poslovanju, menadžment ljudskih resursa, pregovaračke  veštine i alate i pisanje biznis plana, imali su 15. decembra u Vranju i 16. decembra u Preševu priliku da se direktno sastaju sa poslodavcima.

img_3135

U cilju podsticanja aktivizma i proaktivnog delovanja mladih u zajednici, učesnici/e projekta “Znanjem i proaktivnošću mladih do novih radnih mesta” realizovali su  susrete mladih i poslodavaca u opštinama Bujanovac i Preševo i u gradu Vranju u vidu “speed dating-a”, koji su bili prilika da mladi predstave stečena znanja i veštine poslodavcima i krenu u proces analize njihovih potreba, na osnovu čega će kasnije kroz radnu praksu imati priliku i jasniju sliku na koji način mogu pružiti podršku razvoju poslovanja ovih preduzeća.

Na događajima je prisustvovalo više od 40 mladih i oko 10 poslodavaca. Neki od njih su Bic Comerc, Nura, Agro Adria, Rtv Aldi i ostali.

Naši polaznici su kroz simulacju razgovora za posao s nekoliko poslodavaca i time dobili povratnu informaciju kada su njihovo predstavljanje i mogućnost za praksu u pitanju.

“Speed dating-om želimo pre svega podignuti svest javnosti o aktuelnom problemu s kojim se mladi danas susreću – problemu nezaposlenosti. Želimo svim mladima preneti pozitivan stav o traženju posla koji imaju i naši polaznici. Takođe, cilj nam je naglasiti važnost usavršavanja i pokazati kako je moguće boriti se protiv nezaposlenosti, i to s pozitivnim rezultatima”,  rekla je Ana Manić lokalna koordinatorka na projektu.

Nakon “speed-dating” događaja mladi će krenuti u šire mapiranje potreba lokalnih biznisa, što će na kraju rezultirati izradom publikacije “Analize potreba poslodavaca u južnom i jugozapadnom regionu Srbije – šansa za mlade“, koja će biti javno dostupna i predstavljena kroz prezentacije u okviru početka rada budućih Biznis info centara.

MOS

Пројекат “Знањем и проактивношћу младих до нових радних места” спроводи Удружење грађана за демократију и грађанско образовање ”Грађанске Инцијативе”, а финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије.