7. 6. 13
III generacija YouthBuild programa počela sa radom
Napisao:YB

IMG_4289  Prvi trening za 40 mladih učesnika/ca YouthBuild programa iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina održan je 3. juna 2013. godine.  Ovo je bila prva u nizu obuka koje će mladi u trening centru imati prilike da svakodnevno pohađaju.

IMG_4397  Učesnici/ce su tokom prve nedelje, zajedno sa trenerima i trenericama, intenzivno radili na poboljšanju komunikacije, izgradnji tima i podele uloge unutar tima, radi lakšeg i efikasnijeg budućeg zajedničkog rada. Kroz kreativan dizajn programa, igrice i vežbe prilagodjene temi i strukturi učesnika/ca, oni su pokazali izuzetnu zainteresovanost i spremnost, da zajedničkim snagama pomognu svojim lokalnim zajednicama, kroz akcije koje će tokom narednih nedelja realizovati.

IMG_4303  Pored teorijskog dela treninga, učesnici/ce su već trećeg dana bili i na terenu, gde su u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, zajedno obavili anketiranje građana/nki, radi ispitivanja prioritetnih potreba i pravljenja akcionog plana, u cilju realizacije budućih aktivnosti.

Za neke od tema treninga kao što su konflikti i rešavanje konflikata, veštine komunikacije i funkcionisanja u timu, učesnici/ce su pokazali/e posebnu zanteresovanost i bili konstantno aktvni/e i uključeni, jer su prepoznali da su te veštine upravo one na kojima treba raditi, u cilju podizanja sopstvenih kapaciteta, boljeg funkcionisanja tima i ostvarivanja zajednički postavljenog cilja.

IMG_4316  Prva nedelja, koja je po pravilu i najteža , jer se učesnici/ce medjusobno upoznaju, prepoznaju kapacitete jedni drugih, kao i kapacitete same grupe, sada je za nama i možemo je smatrati veoma uspešnom, s obzirom na to da su svi otišli kućama puni elana, snage, kreativnosti i želje za novim uspesima u nastavku programa.

IMG_4334Program YouthBuild u Sanžaku Građanske inicijative sprovode u okviru programa „Unapređenje ljudske sigurnosti za ugrožene zajednice u jugozapadnoj Srbiji“ koji finansira Fond Ujedinjenih nacija za ljudsku sigurnost, a implementira UNDP. Za više informacija o programu posetite sajt: http://www.srbijakakvuzelim.rs. Podršku YouthBuild programu daje i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

23. 4. 18

“7 star fest” je još jedan projekat realizovan u okviru #omladinskog fonda. Udruženje “Lex national” je organizovalo filmski karavan u šest mesnih zajednica u Obrenovcu.  

17. 4. 18

KMF “Palež” je dobio podršku #omladinskog fonda za organizaciju treninga i turnira za mlade osobe za invaliditetom. To je jedini registrovani klub malog fudbala na teritoriji opštine, a kroz #omladinski fond su obezbeđena sredstva za nabavku neophodne opreme za funkcionisanje kluba.  

10. 4. 18

Zahvaljujući podršci omladinskog fonda neformalna grupa “Ortaci iz kraja” realizovala je projekat “Klupica po klupica”. Ova grupa mladih je u baričkom naselju Kolonija postavila mobilijar koji će okupiti stanovnike tog naselja.  

5. 4. 18

Neformalna grupa “Snagatori” želela je da mladim Obrenovčanima obezbedi uslove za bavljenje različitim fizičkim aktivnostima, nezavisno od vremenskih uslova. Sredstvima koja su dobili iz #omladinskog fonda nabavili su sprave za treniranje i opremljena je javna teretana koja će biti otvorena za sve zainteresovane mlade Obrenovčane.

5. 3. 18

„Napravi, ispeci, pa reci!“ je projekat koji u okviru Omladinskog fonda sprovodi Udruženje za očuvanje starih zanata „Tabanče“. Članovi udruženja organizuju grnčarsko-vajarske radionice za učenike mlađeg školskog uzrasta, sa ciljem edukacije dece i mladih o značaju čuvanja i zaštite starih zanata. Omladinski fond je obezbedio podršku za nabavku grnčarskog točka, koji je neophodan za sprovođenje radionica. […]

2. 3. 18

Realizovana je još jedna od 18 podržanih omladinskih inicijativa u okviru programa Omladinskog fonda. Grupa ,,Administratori” iz Tehničke škole organizovala je juče sportski turnir ,,Igre bez granica” u sportskoj hali. Oko 200 učenika Tehničke škole igralo je fudbal, odbojku, košarku i stoni tenis. Zahvaljujući Omladinskom fondu nabavljena je sportska oprema, koju će posle održanog turnira nastaviti […]

28. 2. 18

Grupa mladih iz Ljubinića dobila je podršku Omladinskog fonda kako bi obnovila košarkaški teren i postavila tribine u ovom selu. Njihova želja je da na taj način doprinesu aktivnom provođenju slobodnog vremena i promociji zdravih stilova života kod mladih. Teren za košarku se nalazi u školskom dvorištu, pa će unaprediti i realizaciju nastave fizičkog vaspitanja u […]

27. 2. 18

Mladi iz naselja Dudovi postavili su betonski šah sto sa dve klupe na dečijem igralištu u tom naselju. Podršku za ovu inicijativu dobili su od Omladinskog fonda. Od sada će i stariji stanovnici naselja moći da se zabave na istom mestu gde se najmlađi igraju.

23. 2. 18

U toku je realizacija još jednog projekta podržanog od strane Omladinskog fonda. Udruženje Snaga optimizma (Power of optimism) sprovodi projekat „Postojim i ja“, u okviru kog je u Domu kulture premijerno odigrana pozorišna predstava „Sve je u redu“, koja govori o problemima mladih, osetljivih kategorija mladih i inkluzivnim procesima u društvu (istoimena zbirka priča Jasminke Petrović, […]

13. 2. 18

Aktivnosti na projektu ,,U krug, u krug” i dalje se realizuju u prostorijama Udruženja ,,Kruna od nota”. Radi se o projektu podržanom od strane Omladinskog fonda, a vode ga mladi ljudi iz Obrenovca koji žele da se umetnički izražavaju, druže i kvalitetno provode svoje slobodno vreme kroz kreativno pisanje, crtanje i slikanje, pevanje, sviranje, glumu, […]

Vesti
3. 12. 15


Sastanak “Ekološko Društvo”
  •  

    08-11-2011-mobilizacija-zajednice-7 377422_303845306322567_100000913018451_982367_40905221_n 432139_359917840715313_100000913018451_1146622_1779615595_n img_1636 dsc00594 dsc00918 youthbuild-gradjanske-inicijative-12 svecani-pocetak-rada-iii-generacije-youthbuild-gradjanske-inicijative-1 treca-generacija-youthbuild-pr-gradjanske-inicijative-2
Vesti
26. 6. 15


Dokumentarni film o mladima sa Juga Srbije i Sandzaka