Nakon orijentacionog treninga, održanog u Vranjskoj banji, na kome su odabrani polaznici/e druge grupe YouthBuild projekta, drugi put za redom počeo je sa radom Trening centar u Bujanovcu, koji je zvanično otvoren 2. oktobra 2012. godine.

Cilj Trening centra je da obuči što veći broj devojaka i mladića iz Preševa, Bujanovca i Vranja koji će uz pomoć trenera proći kroz različite treninge, dobiti nove informacije i kasnije biti u prilici da ih iskoristiti pri realizaciji projekta. Učesnici/e su tokom oktobra meseca prisustvovali treninzima u kome su indentifikovali probleme u lokalnoj zajednici, upoznali se sa privrednim sektorom i organizacijama koje su aktivne u ovim mestima.

U periodu od 15-19.10.2012 god. volonteri/ke su naučili kako uraditi SWOT analizu, šta uraditi kada dodje do konflikta i kako ga rešiti, kao i šta nam donosi aktivno slušanje. Timski rad, rad u grupama, komunikacija, liderstvo takodje su sastavni deo ovog treninga, koji je doprineo boljem razumevanju boljoj komunikaciji u samoj grupi.Veštine koje su stekli ovom prilikom koristiće im i u komunikaciji sa privrednim sektorom i ostalim akterima sa kojima će sarađivati prilikom lokalnih aktivnosti. Kroz vežbe, radionice i zanimljive diskusije, učesnici/e su imali prilike da se upoznaju sa radom svoje lokalne zajednice ali i da nauče kako da mapiraju probleme kojima će se baviti. U dosadašnjoj obuci, prošli su i trening o volonterizmu i omladinskim akcijama, gde su uvideli da se mogo toga može učiniti uz malo dobre volje i truda.

Početak novembra je obeležio trening o javnom zastupanju. U toku dva dana, od 1. do 2. novembra, devojke i mladići naučili su kako da naprave  “kartu moći”, kako da formiraju i prenose poruke, lobiraju za neku inicijativu, grade mreže i koalicije. Informacije o tome kako mobilisati zajednicu, pomogli su im da isplaniraju aktivnosti na osnovu kojih će povezati svoju zajednicu i motivisati svoje sugrađane i sugrađanke da im se pridruže.

U nastavku ih očekuju obuke vezane za javno predstavljanje (javni nastup), pripreme za pronalaženje sredstava na terenu, pisanje projekta, kao i sama implementacija i učestvovanje u projektu.

Projekat YouthBuild već drugu godinu za redom sprovode Građanske inicijative uz podršku Caritas Luxembourg, Youth Build International, grada Vranja i opština Bujanovac i Preševo.